Home » Petra

 

 

 

+++++++++++++++++++++++++

Sinterklaas


Het is half November. Volgende maand is het hier volop feest in huis. Sinterklaas, kerst maar niet te vergeten: de verjaardagen van de 15-jarige en 10-jarige dochter. Een hele strakke en precieze organisatie is gewenst! Als je dat niet doet lijkt het alsof je als moeder het water induikt en nauwelijks naar boven kan om naar adem te happen. Ik ben nu al een maand bezig met cadeau-ideeën. Maar ook vragen als: “Welk weekend komt de Sint aan, welk weekend vieren we de verjaardagen, waar en wanneer zijn we bij wie met de kerstdagen en wanneer vieren we het kinderfeestje van jongste dochter”, houden me druk bezig.

 

Het sinterklaasfeest heeft bij ons altijd een grote rol gespeeld. Zoon is inmiddels 20 jaar en dol op toneel. Als kind vond hij het geweldig om zich te verkleden als Zwarte Piet. Elk jaar opnieuw stond er anderhalve maand een tot schoorsteen omgebouwde doos in zijn slaapkamer. Vanuit zijn stapelbed gooide hij zijn eigen (en zelf ingepakte) speelgoed in de ‘schoorsteen’. Zijn jongere zusje speelde met veel plezier mee. Vreselijk vond hij het dat hij van juf op 5 december niet meer verkleed naar school mocht komen; hij was inmiddels 10 jaar. Bij de Sinterklaasoptocht mocht hij van mij verkleed en geschminkt mee, de juten zak over zijn schouder gedrapeerd. Al het snoepgoed dat hij bij de intocht van de Pieten kreeg verdween in de zak. Dat kleinere kinderen dachten dat hij een echte Piet was vond hij leuk. De gekregen pepernoten deelde hij dan ook gul weer uit. Hij stond als een echte Piet aan de kade. De Zwarte Pieten namen hem vaak bij zich en zijn toekomst was bezegeld: later zou hij hulppiet worden!

 

Nog steeds vindt hij het een geweldig feest en hij helpt me elk jaar meer dan enthousiast mee om er, voor zijn jongste zusje, een onvergetelijk feest van te maken. Vorig jaar geloofde ze nauwelijks nog in de Sint. Ik stimuleerde haar realistische kijk en zag dat ze doorhad dat dit gespeeld was. Ze ging actief op zoek naar bewijzen dat Sint en Piet gespeeld werden. Ze vergeleek het handschrift van Sinterklaas met onze handschriften. Veel Pieten in het dorp waren vriendinnen van haar 15-jarige zus. Die herkende ze direct. Ze keek me aan en haar blik sprak boekdelen. Ik vermoedde dan ook dat ze dit jaar Sinterklaas anders zou gaan beleven.

 

Op een ochtend kom ik naar beneden en zie haar stilletjes in de stoel tv kijken. Op de tv is het eerste Sinterklaasprogramma van dit jaar te zien. Het is begonnen, de periode van feesten en gezelligheid. Vanaf dat moment staat hier in huis weer alles in het teken van ‘De Komst van De Sint’!

 

Ze bekijkt met veel plezier onze Sinterklaasfilms en staat te swingen op de, wel heel erg gemoderniseerde, sinterklaasliedjes.

“Wanneer komt Sinterklaas aan, mam?”, vraagt ze me. Ik pak mijn agenda en samen tellen we hoeveel nachtjes het nog duurt. Ik kijk naar haar snoetje: haar wangen worden rood en tranen van blijdschap schieten in haar ogen.

 

Ik slik even en neem een besluit: DIT jaar vieren we gewoon nog Sinterklaas!

 

©Petra Jansen
Petra